Wiem, jak kochać

O językach miłości

Żeby dowieść, jak bardzo potrzebujemy miłości, wystarczy przeanalizować treść 100 pierwszych z brzegu piosenek. Przygniatająca ich większość traktuje o miłości! Cóż, temat chodliwy z bardzo prostego powodu: kochać i być kochanym to najważniejsza potrzeba i misja każdego z nas. Niestety, wiele owych piosenek traktuje o miłości złamanej, zdradzonej, czy zapomnianej. Tak, jak bardzo potrzebujemy miłości, tak bardzo zmagamy się o nią w sobie i między sobą. Z jednej strony daje nam ona życie; z drugiej, życie odbiera.

Jednym z kluczy do zrozumienia potrzeby miłości, jak i naszego potencjału kochania, jest rozszyfrowanie własnego języka miłości. Wg Gary’ego Chapmana jest ich pięć: afirmacje, wspólnie spędzany czas, podarunki, drobne przysługi oraz dotyk. Gdy rozpoznamy sobie właściwy język, łatwiej nauczymy bliskim, jakich wyrazów miłości potrzebujemy. Co więcej, same chętniej nauczymy się języka osób, które kochamy, by trafniej im okazywać miłość.

Duchowym poszerzeniem tematu będzie przyjrzenie się językom miłości Boga. Popatrzymy na swoje życie z perspektywy wiary, by odczytać osobistą historię w kluczu Jego znaków miłości.