Centrum formacji Yaounde

Nasze Siostry tworzą w Kamerunie centrum formacji – pomóż przykryć je dachem!

Nasze Siostry w Kamerunie – s. Alina i s. Piotra budują Centrum formacji dla dzieci i młodzieży. Mamy już ogrodzony teren (dzięki Waszemu wsparciu), dokumenty i pozwolenia, żeby budowa musiała ruszyć. Właśnie rozpoczęły się prace budowlane, którym patronuje św. Józef. Całość I etapu budowy – fundamenty i mury kosztują ponad 500.000 zł i już prawie całą kwotę mają zebraną. Kolejny, II etap to przykrycie murów dachem i o wsparcie w tym etapie Was prosimy.

Wykonanie dachu to kwota 16.500.000 F = 25.000 euro = 100.000 zł.

A teraz trochę więcej o naszych Siostrach:

„Dominikanki pracują w Kamerunie od 33 lat w różnych jego częściach, na wschodzie, północy i centrum. Yaounde to nasza najmłodsza placówka gdzie od 9 lat mieszkamy w wynajmowanym domu parafialnym, który wymaga już wielu remontów – szczególnie cieknący dach w porze mokrej.

Od kilku lat trwał zakup terenu pod budowę naszego domu i centrum dla dzieci i młodzieży, których mamy pod opieką. Jest to grupa aż 120 osób. Nasi podopieczni, to dzieci i młodzież z rodzin skrajnie ubogich, żyjących w prawdziwej nędzy, najczęściej na budowach lub małych barakach gdzie nie ma prądu, wody czy nawet stolika do odrobienia lekcji. Dzięki pomocy możemy ich kształcić oraz prowadzić dla nich różnorakie zajęcia pedagogiczne i katechetyczne.

Większość dzieci po raz pierwszy uczyła się kolorować, miała w ręku nożyczki czy klej… Podobnie mogą poznawać różne gry i zabawy, kochają układać puzzle, skakać na skakance. Mamy dla nich do dyspozycji małą salkę parafialną, której dach już bardzo mocno przecieka, nie ma w niej prądu, dlatego filmy oglądają w naszym domu.

Pragniemy wybudować nasz dom oraz centrum formacji dla dzieci i młodzieży by nasza praca mogła być kontynuowana w przyzwoitych (nie mokrych) warunkach. Dzięki Waszej pomocy dzieci i młodzież będą mogły się kształcić i zdobywać zawód.
Obok troski o edukacje i formację dzieci i młodzieży, jesteśmy odpowiedzialne w parafii za katechezę przygotowującą dzieci, młodzież i dorosłych do sakramentów świętych. Nie brak nam katechizowanych. Od kilku lat każdego roku mamy od 500 do 650 katechizowanych – potrzeby są bardzo duże!”

Dla tych, którzy wolą wesprzeć bezpośrednim przelewem podajemy dane:
Tytułem: Darowizna – Centrum Yaounde

Wesprzyj Centrum Formacji Yaounde

Możesz zrobić przelew internetowy. Wystarczy, że wypełnisz odpowiednie pola formularza i klikniesz przycisk „Wpłać”. Następnie zostaniesz przeniesiony do płatności internetowych DotPay.

Przelew na konto

Zbiórkę pieniężną na dzieła prowadzi FUNDACJA SIÓSTR ŚW. DOMINIKA

Darowizna – Centrum Formacji Yaounde

Przelew zagraniczny (konto w złotówkach):

Aktualny stan wpłat

Do tej pory dzięki Darczyńcom zebraliśmy już 5686.65 zł z 100000 zł