WSPIERAJ MISJE W KAMERUNIE

Dzięki Tobie możemy pomagać lepiej i skuteczniej!

Misje w Kamerunie – początki

Misje w Kamerunie podjęłyśmy w stulecie śmierci naszej Założycielki Sługi Bożej Matki Kolumby Białeckiej w 1987 roku. Odpowiadając na apel już dziś śp. biskupa Lamberta van Haygena z diecezji Bertoua pierwsze cztery siostry przyleciały do Kamerunu w lipcu tegoż roku. Siostry podjęły posługę w miejscowości Garoua Boulai leżącej na granicy z Republiką Centralnej Afryki. Siostry zajmują się praca pastoralną wśród parafian Garoua Boulai i okolicznych wiosek. Katechizują dzieci, młodzież i dorosłych przygotowując ich do sakramentów, a także prowadzą ośrodek zdrowia, aptekę i oddział położniczy. Na terenie misji działa również świetlica św. Marcina de Porres, która prowadzą siostry.

POWSTANIE DRUGIEGO DOMU

Drugi dom w stolicy diecezji w Bertoua w dzielnicy Mokolo IV powstał w roku 1992. Tutaj siostry prowadzą przedszkole, katechizują dzieci i młodzież w parafii przygotowując ich do sakramentów. Opiekują się również zakrystią w kościele parafialnym. Na misji siostry prowadzą także ośrodek zdrowia, aptekę i gabinet dentystyczny, który odwiedzają Kameruńczycy, ale też misjonarze z odległych zakątków Kamerunu.

DOM W NGAOUNDÉRÉ

Dom w Ngaoundéré, który powstał 21 września 2004 r., związany jest bezpośrednio z posługą w domu rekolekcyjnym dla misjonarzy. Służy on, jako przystań w podróży, miejsce wypoczynku czy regeneracji duchowej. Odbywają się w nim sesje formacyjne i zjazdy. Dodatkowo, siostry zajmują się różnoraką pracą pastoralną i katechetyczną w samym Ngaoundéré, jak również w okolicznych wioskach.

NAJMŁODSZY DOM

Najmłodszą misją jest dom w stolicy kraju w Yaounde, powstał on w październiku 2011 roku. Siostry podejmują tutaj szeroką pracę pastoralną wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Katechizują, przygotowują do sakramentów, prowadzą rekolekcje dla katechizowanych, ale też dla katechetów świeckich i różnych grup parafialnych. Na terenie domu, a raczej podwórka prowadzą świetlicę dla dzieci i marzą by kiedyś w przyszłości móc wybudować swój dom i prawdziwą świetlicę, która miałaby ściany, dach, okna i była dobrze wyposażona.

Wspieraj misje w Kamerunie

Darowizna – wsparcie Misje w Kamerunie

JAK MOŻESZ POMÓC?

Modlitwa

Ona zawsze i w każdej ilości jest nam potrzebna. Możesz wesprzeć nas także finansowo – wybierz odpowiedni cel!

ZBIÓRKA JUBILEUSZOWA

Obchodzisz ważną uroczystość, jubileusz, rocznicę? Możesz w jej trakcie przeprowadzić zbiórkę na rzecz jednego z naszych dzieł, a zebrane pieniądze przekazać jednym zbiorczym przelewem.

MAM POMYSŁ!

Masz pomysł, przez który nie możesz spać? Doceniasz pracę naszych Sióstr i chcesz nam pomóc? Napisz do nas – wszystkie dane w zakładce kontakt!