Pomoc dla DPSów

Zbieramy na sprzęt ochronny i wyposażenie dla Sióstr, które pomagają w Domach Pomocy Społecznej, żeby chronić i służyć Podopiecznym.

Nasze Siostry w tym czasie pandemii służą w wielu miejscach. Akcja, która łączy wiele serc i pomocnych dłoni wciąż trwa. Dzięki Waszemu wsparciu wciąż pomagamy Domom Pomocy Społecznej, które potrzebują wsparcia – środków ochronnych, żywności i chemii gospodarczej.

Minął już ponad miesiąc od rozpaczliwego wezwania z Bochni, na które odpowiedziały nasze Siostry. I ta historia otworzyła serca wielu ludzi, dzięki którym wciąż możemy pomagać. Chcemy Wam opowiedzieć, co przez ten miesiąc zrobilłyśmy i gdzie przekazaliśmy pomoc. Zacznę od Bochni. Nasze Siostry w maju skończyły swoją służbę w tamtejszym DPS, zmienili je bracia dominikanie, którzy też już wrócili do swojego klasztoru, a opiekę nad Podopiecznymi przejęli z powrotem pracownicy bocheńskiego DPSu.

Dzięki hojności Darczyńców zebrałyśmy ponad 760.000 zł., z czego wydałyśmy już 555.000 zł na konkretną pomoc.

Mamy swój transport – pan Roman z Broniszewic jest naszym wolontariuszem i rozwozi zakupione rzeczy po całej Polsce i dostarcza do potrzebujacych DPSów, więc dary trafiają bezpośrednio, zgodnie z wszystkimi zasadami bezpieczeństwa. Pan Roman ma w pracy przestój, więc chciał zrobić coś dobrego razem z nami, jest wolontariuszem, więc zwracamy mu tylko koszty paliwa.

A skoro jesteśmy przy wolontariuszach, to staliśmy się takim trochę centrum koordynacyjnym – do nas zgłaszają się potrzebujące DPSy, do nas zgłaszają się też wolontariusze, a my łączymy jednych z drugimi i pomagamy w dowożeniu ich na miejsce.

Kupiliśmy dzięki przekazanym przez Was środkom: żywność, wodę, artykuły chemiczne, rękawice, kombinezony, fartuchy ochronne, gogle, maski z filtrem FFP 2 i FFP 3, koncentratory tlenu, termometry, ciśnieniomierze, pulsoksymetry, artykuły medyczne, środki do dezynfekcji. To wszystko trafiło do Domów Pomocy Społecznej w: Bochni, Broniszewicach, Mielżynie, Łopiennie, Kotlinie, Szczutowie, Mokrzyszowie, Chełmnie, Muszynie, Kielcach, Ełku oraz Wspólnoty Chleb Życia s. Małgorzaty Chmielewskiej

Czasami długimi godzinami rozładowywaliśmy transport i rozdzielaliśmy dary na poszczególne domy. A to wszystko nie byłoby możliwe, gdyby nie pomoc naszych wolontariuszy na miejscu, którym dziękuję: s. Emmie, s. Blance, Kamilowi, Michałowi oraz s. Xymenie, s. Gabrysi i s. Gaudi.

A to oczywiście nie koniec. Niebawem kolejne podsumowanie.

Docierają do nas także dary rzeczowe, które rozsyłamy do Domów Pomocy Społecznej, które jako Fundacja wspieramy. Jeżeli ktoś z Was chciałby w ten sposób pomóc, to przyjmiemy artykuły spożywcze, chemię domową i środki czystości. To wszystko można przesyłać na adres:

Fundacja Dominikanek
Broniszewice 91
63-304 Czermin

Dostarczymy je tam, gdzie będzie największa potrzeba! Dziękujemy Wam!

Do tej pory dzięki wsparciu Darczyńców zebrałyśmy już:
773437.84 zł

Wesprzyj DPSy