W dniu 4 października 2024 roku w Broniszewicach odbyły się warsztaty kulinarne organizowane przez Fundację Sióstr św. Dominika Oddział Broniszewice w ramach projektu „Warsztaty kulinarne u Dominikanek”. Zadanie było współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego w ramach programu „Wielkopolska Odnowa Wsi 2020+”
Wydarzenie miało charakter innowacyjny – formuła zajęć stanowiła edukację terenową, kultywowała lokalne tradycje kulinarne, a przede wszystkim aktywnie włączała uczestników w działanie. Celem zadania był wzrost świadomości i wiedzy nt. odnowy wsi oraz odtwarzania i promowania lokalnego dziedzictwa kulturowego wiedzy tj. kuchni z tradycjami i sposobów niemarnowania żywności. W ramach przedmiotowego projektu zorganizowano 3 warsztaty plenerowe dla: dzieci i młodzieży, osób z niepełnosprawnością i ich opiekunów oraz seniorów. Tematem przewodnim warsztatów była: Kuchnia z tradycjami – niemarnowanie żywności, a zasady zdrowego odżywiania się. Do realizacji warsztatów wykorzystano zasoby Fundacji, w tym Małą Mobilną Kuchnię Warsztatową. Wspólne przygotowanie różnorodnych posiłków przez poszczególne grupy uczestników połączone było z degustacją potraw.
Całość odbyła się we wspaniałej atmosferze. W realizację warsztatów oprócz prowadzącej, zaangażowane było grono wolontariuszy, lokalni liderzy oraz okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich oraz goście specjalni.
Każdy z uczestników oprócz dużej dawki informacji nt. tradycji lokalnych, niemarnowania żywności i zdrowego żywienia, otrzymał pamiątkowy dyplom.
Zainteresowanie udziałem w tej inicjatywie było ogromne i przerosło wszelkie oczekiwania. Wydarzenie ma szansę na stałe wpisać się w kalendarz inicjatyw Fundacji, ponieważ uczestnicy już pytają o kolejną edycje.
Projekt współfinansowany jest ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego w ramach programu „Wielkopolska Odnowa Wsi 2020+”.
Warsztaty dzieci i młodzież
Warsztaty osoby z niepełnosprawnością i ich opiekunowie
Warsztaty senior